Leta i den här bloggen

onsdag 24 oktober 2012

Var god dröj - omskolning sker



Reinplåt tycker att vi ska skola om oss efter 50 år och börja jobba med annat. 

Klart att det KAN gå.

Men tänk er Stig-Ove född 1947  från Stora Skedvi, Orsa, Nyhyttan eller varför inte Fåsås. Han kanske gick i skolan till åttonde klass och klarade med nöd och näppe att räkna ut om han hade råd med bio, öl och bensin när det begav sig. Knappt ens läsa i tidningarna. 

Vid 16 års ålder, kanske 15 så börjar han arbeta och lärde sig hantverket. Det sitter i ryggraden. han kan sköta en maskin, köra en traktor, styra en travers eller vad det nu är i sömnen. 

Men han kan inte koka ägg. Eller steka pannkaka. Eller skriva sms. Inte läsa manualen till tv:n och dessutom har synen börjat jävlas. Han har ont i ryggen, eller höfterna, eller knäna eller nacken. Han kan knappt sitta ner på lunchen. 

Föreställ er denna man i skolbänken. Sitta många timmar, lära sig en dator, skriva och läsa, ta in saker, ny information. 

Tänk er att han mot förmodan tar sig igenom utbildningen. Den kanske är på några år. Han har nu studieskulder men möjligen en yrkestitel. 

Och så ska han börja söka jobb. Som alla andra nyutexaminerade slynglar av idag. Eller akademiker mellan 25 och 35. 

Tillsammans ska de konkurrera om de jobb som finns. 

Good luck. 

Jo jag är medveten om att jag drar det till sin spets men utan större ansträngning så kan jag komma att tänka på ett par personer och hur det skulle se ut om de skulle nyskola sig. 

Inte realistiskt.