Leta i den här bloggen

tisdag 9 oktober 2012

"Häxan" spökhistoria i repris


   Olle var på väg hem från sin kompis som bodde långt ute i skogen. Klockan var mycket, den hade nog passerat tolv innan han bröt upp och skyndade småspringande över gårdsplanen i duggregnet. Han ville fort in i bilen för granarna runt gården kastade av och an så kusligt i blåsten och regnet piskade hans ansikte. 

   Grusvägen var slirig och mörk. Skogen växte tätt inpå och ruskvädret gjorde det svårt att se. Olle slog på vindrutetorkarna och deras monotona gnisslande av och an över rutan skapade en läskig stämning i bilen. Tänk om någon skulle sitta i baksätet? Tänk om han skulle möta ett par ondskefulla ögon där om han kastade en blick i backspegeln?
   Han vinklade bort spegeln med en hastig rörelse och en rysning längs nacken. 


   Vägen ringlade fram. Det var långt ut till landsvägen. För varje krök var han livrädd att någon plötsligt skulle stå mitt i vägen. Olle körde på, lite för fort. Grangrenar blåste ibland framför bilen och fick honom att rycka till av skräck. Men så såg han något som nästan fick honom att köra av vägen. 

   En gestalt stod hukande vid diket! Han såg den på långt avstånd men visste inte vad han skulle göra. Vad var det? Ett spöke? Någon som behövde hjälp? Innan han hann ta ett beslut så steg gestalten ut i vägen och satte ut en arm som en stoppande gest. 

   Olle stannade bilen. Helt maktlös. 

   Med darrande händer höll han krampaktigt i ratten medan han sneglade mot gestalten som nu stod alldeles bredvid passagerardörren. Långsamt trycktes handtaget ned och bildörren öppnades. En huva blev synlig och ur rockärmen dök en knotig tumme fram. ”Får jag lift med dig?” sade en röst som kunde tillhöra både Fan själv och vilken gammal tant som helst.
   Olle kunde inte svara. Han nickade sakta och figuren steg in, satte sig till rätta och strök med långsamma rörelser och knotiga händer av sig huvan och blottade en gammal tants huvud. Hon hade nästan inget hår, skallen blänkte till i månskenet och kindknotorna var markerade som på en gammal dödskalle.
  Olle stirrade på henne och hon stirrade tillbaka med sina insjunkna ögon. Han ångrade med hela sin själ att han stannat och fått in den här, den här… varelsen i bilen. Men som av en kraft som han inte själv rådde över så började han köra och köra och köra. 


  Vägen tog aldrig slut, stormen och regnet gjorde sikten svår och körningen ansträngande. Måtte han nå ut till landsvägen snart. Efter nästan två timmar började Olle misströsta. Även fast han visste att det inte gick att köra fel så trodde han ändå att han kört vilse. Käringen rörde inte en min och själv var han helt slut. 

   Plötsligt hördes ett ljud i bilen. Ett dovt morrande ljud. Olle kastade en blick på kärringen och hon blängde ondskefullt på honom i bilens mörker. Var det hon som lät? Nu förstod Olle att han måste göra något åt det här. Han förstod att han körde mot sin undergång. Sin död. 
   Han saktade in och stannade mitt på vägen. ”Det är något fel vid hjulet” sa han, medveten om att han chansade grovt. ”Kan du bara kliva ut och se så jag inte fått in en gren under bilen?”
   Kärringen glodde ogillande på honom. Det här tyckte hon inte om. Hon morrade mellan tänderna och gungade sakta av och an men hon klev ändå ut sakta men säkert och Olle trodde han skulle bli galen innan hon kommit sig ut så pass att dörren gled igen efter henne. 
   Då gav han full gas. Han körde iväg som med en rivstart och försökte samtidigt dra igen dörren efter varelsen och låsa. Efter en bra bit i full fart så vågade han tro att han lyckats köra ifrån henne. Han svalde hårt och gasade på så mycket han vågade. Men så hörde han en stenhård knackning på sin förarruta. Det var nästan så den spräcktes. 
   Där var kärringen! Jämsides med bilen, springandes i samma hastighet, rasande för att försöka få tag i honom, rasande för att han lurat henne. 
   Olle bara gasade på och stirrade framåt. Totalt skräckslagen.

   Efter kanske tio minuter nådde han landsvägen och efter ännu en stunds körning hade det börjat bli en grådaskig gryning. 

   Vargtimmen. 

   När han vacklande klev ur bilen hemma vid sitt hus så var han så slut att han knappt orkade stänga dörren. Så tittade han trött efter sidan på bilen och fann där till sin fasa spår och repor efter långa klor efter bilens sida…