Leta i den här bloggen

måndag 24 juni 2013

Utlyst undantagstillstånd

Nu är det semester, sommar, ledigt och allt sådant. Oavsett om man gör exakt samma saker som innan, oavsett om man inte är ledig, oavsett om det inte är sol och värme, om man har stora skälvan, sliter hund och gräver diken - så är det ändå semester. 

Tamfan!

Härmed utlyses lösare regler, spel, tv och film på obekväm arbetstid och udda aktiviteter. Alla måsten arrangeras och anpassas kring nån form av badande i pool eller sjö. Alkohol är härmed tillåten på tider som skulle få jävulen att skämmas. Tidningar av skvallerkaraktär köpes och läses under stor muntration och spe under parasoll eller inne i soffhörnet. Mat ska grillas eller köpas modell snabb och kaffe ska drickas i tid och otid så man inte kan sova, men vem fan bryr sig? Sova kan man göra på dagen, under en filt på en madrass ute på djungelmattan. 

Allt som räknas är vilka nivåer och poäng man klarar och får i Candy Crush, vad godsaker man har hemma och vilka filmer som går på tv och hur kallt/varmt det är i vattnet. Allt annat går bort. 

Om jag fick välja. 



Ibland kan jag känna den där känslan i bråkdelen av en sekund. En glimt av en bekymmersfri tillvaro där jag kan slappna av och andas ut. Där bågen för ett ögonblick inte är spänd som en fiolsträng utan mjukt vilande mellan luft och vatten som ett bottenmete från ett kastspö. 



Det sägs att man skapar den tillvaro man vill ha. Det sägs att man ska bygga sitt liv runt sig och utifrån vad man kan, vem man är, hur man mår och hur man kan och vill leva. 

Det är sant men sen gäller det att få skallen att fatta att det är rätt. Att man inte behöver ha dåligt samvete. Att man inte ska känna stress för att man gör saker i sin egen takt. Ett individanpassat samhälle. Det kommer att ta tid att bryta sönder det här massanpassade-samhället vi har nu för att få det att passa oss. 

Individer.

"Detta är resultatet av 2000 år av civilisation; skräck för de dumheter som människan själv har hittat på."

Willy Vandersteen