Leta i den här bloggen

onsdag 26 juni 2013

Kvantteorin och Doppelgänger

Det var väl det jag trodde. Verkligheten finns inte. Det är bara ett hologram projicerat från yttre rymdens händelsehorisont. 

Såg ni Vetenskapens värld? Se det HÄR

Det handlade om verkligheten. Hur vi tror att den är och hur den egentligen är enligt fysiska lagar, kvantfysik och matematiskt perfekta formler. 

Verkligheten är inte som vi tror nämligen. Det finns mysterier som strider mot det sunda förnuftet samtidigt som det är kvantfysiskt elegant och exakt. 

En sak KAN vara på två ställen samtidigt. 

Inte bara ljusfotoner som man först trodde, utan även atomer och molekyler. Som allt är uppbyggt av. 

Det är här min Doppelgängerteori kommer in. Ni vet, när folk ser en person på ställen de inte är. 


Som den där karln som var guide på ett gammalt sanatorium och hela gruppen såg honom hukande komma ned för trappan och sedan småspringa bort från dem i korridoren. De ropade efter honom och den verklige guiden som egentligen var kvar på tredje våningen kom då ned, i gruppens ögon, en gång till. De frågade varför han sprungit iväg och han visste att han varit på tredje våningen hela tiden. De hade sett hans dubbelgångare!

Enligt kvantteorin så kan man belysa två spalter med laser och ljuset ska sedan projiceras på en duk. Det märkliga är att det bildas tre spalter på duken istället för två. Detta sker även när man skickar ljusfotonerna en och en. 

Om man ställer upp sensorer för att se varför det blir tre spalter avbildade, då bildas det bara två. Tar man bort sensorerna - tre spalter. På något sätt delar sig fotonerna och går genom båda spalterna - om ingen se det. 

Samma sak händer med en kvantdator. I en vanlig dator är en bit ett och en bit noll. I en kvantdator finns det en bit som är ett och noll samtidigt. Den här datorn fungerar när ingen ser den, eller ja, när ingen ser hur ett- och nollbiten fungerar. När inget stör den.Men försöker man observera hur det går till så fungerar den inte. 

Allt har en förmåga att vara på två ställen samtidigt men vi kan inte se det. Men det är korrekt enligt fysiska och matematiska teorier och kan inte bortses ifrån inom vetenskapen. 


Tänk om det är så vad gäller doppelgängergrejen också? Att så länge ingen ser det så är det möjligt, alltså så länge man SJÄLV inte ser sig själv. Enligt den tyska sägnen så ska man enligt uppgift dö om man får syn på sin dubbelgångare. 

Ja ja, ett litet tankespel så här på tisdags... nej just ja, onsdagseftermiddagen.