Leta i den här bloggen

söndag 13 oktober 2013

Novell ett

   


   Hon stod vid spisen och rörde frenetiskt i moskastrullen. Armarna var trötta men stack ändå av nervositet. Fingrarna lydde henne inte. Det var som om de levde ett eget liv. Hon tappade skedar, drog ned saker i golvet, sprätte mos, smör och grädde överallt. Hon drog ett djupt andetag men luften fastnade smärtsamt någonstans nedanför halsgropen. Ett glas vin stod på bänken bredvid spisen. Hon hade inte rört det innan men nu tog hon en liten klunk. Hon svalde fel, som alltid när hon var nervös och började hosta så det brände av vin i halsen. Lite muskot skulle rivas i moset och med möda lyckades hon få i en äggula utan att få ned en massa skal också. Hon smakade av och det var bra. Det måste vara bra. Visst var det bra? Fattades det salt? Nej det var bra. Det måste vara bra.

   Hon tittade på klockan och hon hade ungefär en kvart på sig. Med darriga ben satte hon sig på trappstolen vid spisfläkten och tände en cigarett och ställde vinglaset bredvid sig. Hon vred på stereon som stod på en bänk i köket. Först tystnad och så började musiken. Tonerna fick hennes inre att rasa som en lavin av sorg. Det var en sådan fundamental smärta som gjorde att hon svindlade. Hon såg ut genom fönstret och ögonen tårades men ingen gråt kom fram. Det stockade sig halsen och snörde åt den än mer, den som redan kämpade för att andas. Tonerna spelade på hennes innersta strängar, hennes djupaste själsliga strängar, det som var hon och det som ingen kom åt. Han försökte och ibland lyckades han trasa sönder hennes inre så det smärtade i huden, i hjärnan och i själen. Men ända in kom han aldrig, aldrig till hennes djupaste kärna av det som var HON.

   Det var som om musiken öppnade något inom henne, talade till henne. ”Det här är inte du” sade rösten. ”Vad gör du här?” ”Du behöver inte vara här?”
   Hon tog en klunk vin och drog ett halsbloss medan hon betraktade de vackra guldgula höstlöven som singlade till marken där utanför. Ute i friheten. Hon såg solnedgångens brinnande himmel bakom roströda träd och förnam en verklighet så långt ifrån sin egen. Hon svalde och svalde bort klumpen av sorg. Stinget av längtan och känslan av att vilja men inte våga. Så frustrerad, så ledsen så arg så svag. Hon fimpade, tittade till köttet, kollade dukningen, kollade sig själv i spegeln. Klanderfritt, perfekt. Hur kan man orka göra allt så perfekt jämt. Hon fick gliringar för det alltid. ”Vad gör det om du väger lite mer?” ”Måste alla kläder vara helt rätt?” ”Men skit i om du har sminkat dig eller inte.” Men hon kunde inte strunta i det. Om hon inte var perfekt, om inte kläderna, maten, sminket, håret, allting var perfekt så kom ångestens fruktansvärda järnklo och grep tag runt hennes hjärta. Och inte bara den. Han, han påpekade det direkt. ”Du får inte väga mer än du gör nu…” och så en tystnad som att hon helst skulle väga lite mindre. Men till och med han avhöll sig från att säga det. Åtminstone i nyktert tillstånd.
   Nära nu, mera vin men inte så hon blev blank på ögonen, en till cigarett, gå på toaletten, tillbaka till spisen och så kom han… hon hörde stegen i trappan och så det ljud som skar i henne som knivar; klirret från systemkassarna. Kallsvetten stack som en rännil utefter ryggen när han öppnade dörren. Det klirrade i kassarna och ölburkarna slog mot varandra. Hon tittade till på honom från spisen sådär händelsevis men i själva verket var det en ögonblicks analys, en avläsning som talade om för henne precis vad hon skulle våga säga och hur, hur hon skulle bete sig och vad som skulle komma att hända.

   Han såg bekymrad ut. Besvärad. Ett lågt hej fick han ur sig medan han tog av sig skorna och började lassa in öl och sprit och groggvirke i kylen. ”Fan det hinner inte bli kallt!” Inte en beröring, ingen kyss på kinden, inget; ”vad gott det luktar och vad fin du är”. Men hon reflekterade inte över det längre. Väntade det sig inte. Och hon ville inte att han skulle ta i henne.
   Han hällde upp en öl och satte sig vid bordet och rökte. Hon blev ännu mer nervös. Magen knöt sig. Hon kände sig iakttagen och granskad. ”Stäng av den där skiten.” sa han och hon knäppte genast av stereon. Vad skulle hon lyssna på nu? Hans förbannade sväljande? Han suckande och hostande?

   Hon dukade fram och de åt. Det griljerade mostopparna och den fina biffen mosade han ihop till en mölja. Gurkan, tomaten och salladsbladet vräkte han demonstrativt åt sidan med kniven så det nästan åkte av tallriken. Maten var uppäten på någon minut, hon petade i sin.   
   Han tände en cigarett igen och hon märkte att han var irriterad. Och så kom det; ”Jag ska ut ikväll”. Hon kände en kall klump fara igenom kroppen men hon rörde inte en min. Hon bara tittade på honom. ”Sluta stirra på mig!” skrek han och kastade tändaren rakt i ansiktet på henne. Hon blev inte förskräckt, inte chockad. Det var väntat. Hon sa ingenting utan bara gned sig i pannan där tändaren träffat henne. Han gick till kylskåpet och hällde upp en grogg och försvann ut i hallen och vidare in på toaletten. Hon satt kvar på stolen i köket stum och blank. Klumpen i halsen klämde igen men ingen gråt. Man kan inte gråta hundra gånger om dagen. Hon satte på stereon igen och samma känsla kom över henne. Den var så otroligt djup och stark. ”Vad gör du här?” ”Du behöver inte vara här.”

   Hon började duka av och nervositeten gjorde hennes ben och armar svaga. Plötsligt dök han upp i dörröppningen. ”Varför har du sminkat dig då?” Nu fanns ingen tid att tänka och inget svar skulle kunna rädda henne. En spark träffade henne på benen och en till längre upp mot magen. Det gjorde så ont att hon måste böja sig fram och gnida sig på låret. Han slet tag i hennes hår och nacken rycktes otäckt i onaturliga vinklar. ”Tror du att du är snygg?!” flåsade han och kastade ner henne mot golvet så hon slog i ryggen mot luckorna in till soporna. Hon kravlade baklänges, för varje meter fick hon en smäll över huvudet med antingen handflatan eller knytnäven. Nu vällde rädslan och förtvivlan upp inom henne och orden kom av sig själva; ”Sluta, snälla, sluta!” Han lämnade henne liggande framför toalettdörren och gav henne en sista spark som avslutning. Och så började han dricka på allvar. Han satt framför TV:n och drack grogg efter grogg. Hon vandrade runt i rummen som ett spöke. Det var hans lägenhet. Här och där hade hon några små pinaler. Lite kläder, en väska med alla sina grejer, lite saker i badrummet men inga möbler och inget personligt.  ”Fyra år” tänkte hon, ”fyra år…” Det ringde på dörren. Det var hans kompis. ”Ska du inte med ut?” frågade han med glansig blick. ”Nej” log hon. Från TV:n hördes ljudet av när han reste sig upp och sen försvann han ut med nån slags berusad gråtmild försoningsgest. Hon log och vinkade. Hon vågade inte låsa dörren utan lyssnade bara efter deras steg och prat när de försvann ut ur huset. Hon smög till fönstret på andra sidan och såg dem raggla ned mot sta’n.


   Det kröp i henne. Det jagade över hennes kropp och fingrarna arbetade febrilt. Hon såg inte ens upp utan samlade ihop sina kläder, sina saker och vräkte ned dem i sin väska. Ett beslut och en känsla som grott så länge hade plötsligt slagit ut som en maskros i asfalten. Det skulle aldrig gå att ändra tillbaka. Hon lät allting vara, alla lampor på, dörren olåst… och så gick hon ut och stängde dörren. För varje steg nedför trappan fylldes hon av en skräckblandad lättnad. Hennes beslut, HENNES beslut. Hon såg sig oroligt om utanför porten, väskan var tung men hon tog ett steg och ett till och ett till. När hon nådde busstationen så stod bussen redan där och väntade. Hon steg på och försökte göra sig så osynlig det bara gick. Minuterna innan dörren stängdes kändes som en plåga av tid. Men så slog dörren igen och bussen började åka. Den sista bussen för kvällen. Den sista. Och hon åkte med den.