Leta i den här bloggen

torsdag 17 oktober 2013

American winter - Swedish winter

Om ni inte sett dokumentären American Winter så se den gärna. American Winter

Den handlar om fattigdom som breder ut sig i världens rikaste land. Hur folk får kämpa med minimilöner, få sparken från jobbet, jobba halvtid, eller inget jobb alls, sjukvårdsräkningar, matkuponger, avstängd el. 

Det man nog kan kalla snäppet under relativ fattigdom alldeles innan man hamnar på gatan. 

Han fick sparken för att han hade fel hudfärg


En familj till exempel med en man som haft fast högavlönat arbete med firmabil. Han blev av med jobbet, de drabbades av sjukdom i familjen och det ledde till de stora ekonomiska problemen. De började halka efter med huslånsamorteringarna och så stod de där, och kämpade med mat för dagen. För att de drabbades av sjukdom. 

Vi är där snart vi också. Om vi inte är där redan. Klyftorna ökar. Blir man sjuk så är man körd. De som har råd att betala får lättnader. De som inte har råd får jobba för minimilön. 

Ekonomer och högt uppsatta chefer påpekade det sjuka i detta, att istället för att förhindra att folk blir hemlösa skulle man sätta in resurserna tidigare. Ge företagen lättnader så de har råd att betala högre löner, ge tillfälliga bostäder med subventionerad hyra, och förstå att de personer man hjälper ekonomiskt är framtida kunder i ens företag. Det gynnar ekonomin och så går allt runt. 

Stadiga och bra ekonomier i världen har en stor "medelklass". Ingen tjänar på att ha fattiga, hemlösa människor på gatan därför att deras socialtjänst - är polisen som kostar mer. Deras ambulans - är brandkåren som kostar mer och deras sjukvård - är akuten som kostar mer. 


En pappa som kämpade för att behålla gården med de djur hans son med Downs syndrom var så fäst vid. 


Man påpekade också att det inte bara var skyddsnätet som vittrade sönder, det var moralen, kärleken och medkänslan till varandra. Det råder en mentalitet som säger att var man får klara sig själv och det går inte. Det håller inte. 

Jag tycker jag ser den i vårat land mer och mer. Den mentaliteten att de här jävlarna, sjuka, arbetslösa, utförsäkrade och missbrukare som parasiterar på de som arbetar, de där som "äter gratis", får bidrag, hänger sig på och inte gör rätt för sig, dem får man kalla vad som helst. 

De är lovligt byte i vårat land. Det finns ingen som helst empati eller medkänsla för dem. Varför ska man tycka synd om en lat parasit för? Varför ska jag betala för dem för? Jag sköter mitt, sen kan folk sköta sig själva. Hur kan dina räkningar vara MITT problem?!

Tills man sitter där själv. 

Och allas pengar är beskattade. Oavsett om du får bidrag eller vad fan det är så det är skatt draget på dem. Allt man köper är skattat. Alla bidrar utifrån sin situation och förmåga. 

Det har blivit kallt och hårt i det här landet. 

Otäckt kallt.