Leta i den här bloggen

onsdag 19 december 2012

Klarar vi sociala medier?

Klarar vi det, de grottmänniskor vi är?

Plötsligt har stenåldershjärnan fått instrument som är för stora. Det som förr blev möjligen ett samtalsämne för de som kände varandra vid busshållsplats eller affären, blir nu rena rama nätkrigen. 

Bilder eller kommentarer på nätet och det blir upplopp på en skola. Och som ordstävet lyder: en folkmassa blir en icke tänkande stenåldersmobb. 

Det är ett fenomen som inträder när en grupp människor går ihop. Man slutar fungera rationellt utan man blir en del av gruppen som bara styrs av en ökande aggressiv anda. 


I alla fall så tror jag faktiskt inte att vi fixar det här med internet. Knappt ens tidningar. Men på facebook till exempel så kan stämningen så snabbt bli hetsk och tonen elak. 

Det räcker med att beträda vilket forum som helst eller läsa om ett ämne som blir en så kallad tråd så haglar syrligheterna och osakligheterna tätt. Att läsa kommentarer till tidningsartiklar som publiceras på nätet är som att beskåda ett hål av kokande beck. 

Det bara väller fram. 

Men det står ju för någonting. Dilsa Demirbag-Sten sa igår en massa bra saker på Hübinette. Bland annat att hon inte tror att man kommer nånstans genom att avhumanisera och ignorera folk som inte delar ens åsikter, t ex SD:s många väljare. 

De uttrycker en oro och bla den klippta Disneyfilmen blir en projektionsyta för den oron. Man måste bemöta den och ge alternativ. Ta det på allvar och inte bara avfärda det som löjl och sen känna sig skitduktig själv. 

Jag tror det ligger en hel del i det. 

Sixten Jernberg sa igår i Jens Linds dokumentär att han inte alls gillade samhället och hur det hade utvecklats. "Samhället har blivit en katastrof. Men det kanske ska vara så", sa han, "att det måste bli en katastrof innan det vänder och det blir nåt vettigt av det!".

Jag tror det ligger mycket i det också. 

Och på fredag går vi in i en ny tid.