Leta i den här bloggen

måndag 5 november 2012

Hur ända in i JÄVULEN...

...ska man få ett demokratiskt samhälle om man langar ut mastodontutbetalningar i form av pension till avdankade politiker som för länge sedan avslutat sina uppdrag och dessutom har inkomster från andra håll?!

Vissa får i månaden vad man får OM ÅRET som sjukskriven eller arbetslös. 

Vi skulle ha medborgarlön i Sverige. En grundsumma till var man. Då kunde vi avskaffa Försäkringskassan och Socialtjänst vad försörjning anbelangar. Administrationen skulle kunna kapas hårdare än höljet på en ananas. Arbetsförmedlingen skulle kunna ägna sig åt att hjälpa folk till arbete istället för att skriva under närvarorapporter och arbetslöshetskassa. 

Om någon slöfocksfuskare missbrukade systemet (som alltid, en viss procent) så skulle det kunna åtgärdas lika lätt/svårt som idag. 

Det är en annan vinst i det här också. En personlig vinst i form av trygghet och människovärde. Det ger starkare människor, som orkar från sin plattform av en garanterad inkomst prova klivet ut till arbete och högre inkomst. Utifrån sin förmåga. 

Man skulle inte behöva ägna sin sinande energi till att kriga med instanser, jaga läkarintyg som är  juridiskt korrekt formulerade, överklaganden och rättsliga prövningar som kostar multum. 

Man skulle inte uppleva sig ifrågasatt, mindre värd och illa ansedd som fuskare. 

Vi skulle få ett lugnare samhälle där folk visste att de klarade sig oavsett. 

Det är värt ett försök.