Leta i den här bloggen

lördag 31 augusti 2013

Program som behövs i vår tid

Det är ingen slump att program som "Arga Doktorn" och "Sveriges bästa äldreboende" kommer nu. Behovet av att belysa de här frågorna har funnits ett tag nu och man känner i hela samhället, bland folk och i sociala medier, i rapporter och andra forum att behovet av att FÅ HJÄLP ökar. 

Få hjälp mot auktoriteter och överheter, instanser och myndigheter. Människor på marken, som har rättigheter, som har rätt, får ändå klubban i huvudet i byråkratins Sverige. DU har gjort fel, VI har gjort rätt, gå nån annanstans och förresten så kan du hålla tyst och sluta gnälla. 


Vi har en bra sjukvård, som i min mening inte utnyttjas. Det finns nog både kunskap och medicinska resurser men det som saknas tror jag är personligt engagemang, vidare tanke och ekonomiska resurser. 

Ta bara en sådan sak som exemplet i första programmet av "Arga doktorn" där en tjej sökte tre gånger på sin vårdcentral för blixtrande och plötslig huvudvärk. Istället för att fråga den klassiska frågan om hur huvudvärken kom, om det var smygande eller plötsligt och också kontrollera om hon äter P-piller och har anlag för blodpropp så gör man inget av det, utan skickar hem henne gång på gång. Vad saknas? Tror man inte att det kan komma allvarliga fall till en vårdcentral? Går personalen på knäna och har blivit så slut och blassé att de inte förmår tänka i större perspektiv? 

Man såg det också i första programmet av "Sveriges bästa äldreboende" hur man med små medel t ex kan få till en trivsam matplats. Lägga en duk på bordet, hänga upp tavlor, ha enhetligt porslin. Men man såg också en chef som inte förmådde vara chef, en personal som stängt av för att orka. 

Vissa saker måste få kosta säger jag igen. 

Kasta på några spänn per person i skatt och vräk ut det till sådant som varje samhälle måste ha. Det som det inte kan och får ligga vinstintressen i, nämligen vård, omsorg, skola, polis osv. 

Vi måste alla ha det, alla blir sjuka, alla blir gamla, alla går i skolan, alla vill ha det tryggt. Det är ju en investering som belönar sig i framtiden. Man kan väl för fan inte dra in på sånt?

Man ser hur det ytterst är en politisk fråga när personalen suckar och säger att pengarna dragits in och att man måste ta från den enskilda verksamhetens budget om man ska remittera till kliniker i andra län. 
Men man ser också att det är enskilda vårdpersonal som faktiskt kan vara riktigt dåliga på sitt jobb. Som bara vill avvisa och skicka hem. Och nu hör jag protesterna; det finns faktiskt eldsjälar, det finns faktiskt personal inom vården som jobbar ihjäl sig utifrån resurserna. Ja det finns det, men jag pratar inte om det som fungerar nu, utan det som inte fungerar. 

Otal gånger har inte bara jag utan bra många bekanta stött på patrull gång efter gång  när man sökt vård. Hemskickad och hemskickad, vänta och se, blir det värre så får du komma igen, ta alvedon... det ska fan veta att man väntar jävligt länge innan man söker vård ändå. Det är inte det första man kastar sig på när det börjar uslas nånstans att; "jag tror jag åker och tar en heldag i väntrummet på akuten". 

Uppenbarligen behövs program som dess i vår tid. 

Sveriges bästa äldreboende del 2

Arga doktorn del 1