Leta i den här bloggen

måndag 22 augusti 2016

Våga möta oliktänkande

Ämnet ligger i luften. 

Dels bokmässan som hade yttrandefrihet som tema och bjöd in Nya tider. En tidskrift som organisationen Expo menat är en " högerextrem tidning med starka band till odemokratiska rörelser". Nya tider bemöter kritiken  HÄR

Vi ser också oviljan i politiken att bemöta partier som inte tycker lika. Som inte har den gängse uppfattningen som man "ska ha". 

Vi märker det tydligt i samhället, i vardagen, på vänlistorna på fejjan och på de som slutar heja när man möter dem, sluta gilla ens inlägg och slutar höra av sig. Vi märker det på de som utan att veta någonting om en - ändå deklarerar för människor i ens krets att "den där tycker si och så och den ska man inte ha med att göra". 

Alexander bard pratade om det här i sitt "Sommar", att skilja mellan åsikt och person. Man ÄR inte sin åsikt. Man kan göra ett professionellt jobb fast man tycker på ett visst vis politiskt eller i andra frågor. 

Bard säger att om man vill bli dum i huvudet så ska man bara omge sig av ryggdunkare. Folk som tycker lika, säger lika och helst gör lika Alexander Bards sommarprat

Vill man utvecklas i diskussioner, utvecklas i tanken, världsligt, socialt - så ska man våga möta folk som inte tycker lika som du själv. 

Än en gång - person och åsikt är inte samma sak. Tänk dig en läkare som är t ex vänsterextremist. Tror du att du skulle märka av hans politiska åsikt när han opererar ditt knä?

Om vi återvänder till bokmässan så låt säga för argumentationens skull att Nya tider ÄR en högerextrem tidskrift. 

Jaha. Än sen? Ska man backa och lämna arenan fri?

Om jag skulle deltaga i någon slags sammankomst där det också skulle deltaga folk som stod helt i motsats till vad jag tycker så skulle jag se fram emot att komma dit, ta plats och i bästa fall få tillfälle att argumentera för min sak. 

Om vi bara omger oss av de som är på "den rätta sidan" som vi anser är goda så får vi aldrig till en dialog. Tro mig, en gruppering som verkligen har taskiga grunder kommer snart att krackelera i en sådan miljö. De kommer ändå inte att klara en dialog. Dialogen och den givande diskussionen kommer ur oliktänkande och att man kan skilja på person och åsikt. 

Det kan vi inte idag. 

Om folk visar det minsta till oliktänkande så ryker de från vänlistan, eller baktalas eller ignoreras. 

Det är en bakåtutveckling. 

Regeringen visar prov på det idag och det är skrämmande att vi inte har politiker med integritet, intelligens och  förmåga att ta debatten, skilja på person och åsikt. De verkar bara vilja bara ha liktyckande runt sig som dunkar dem i ryggen. Eller inte utgör ett hot i debatten. 

Vi bygger inget land av det för gissa; - folk tycker olika och det finns nyanser i alltihop. Det är inte enkelt och det är inte svart eller vitt. 

Våga möt oliktänkande. Skilj på person och åsikt.