Leta i den här bloggen

torsdag 18 augusti 2016

Andas

Andas
ta ett djupt andetag
ditt och alla andras
se dagen randas
se natten bli till dag

Andas
blunda och ta sats
hoppa och låt dig
av änglarna sakta landas
på det som ska bli din plats

Jag såg ett otroligt program om folk som stammar Länk till "Stamningens helvete" här.

Genom att andas rätt så kunde de som inte ens kunnat säga sitt namn tidigare stå upp framför de andra och prata, möta folk på gatan och fråga om klockan, ringa osv. 

Det var ett hjärtgripande program. Människans röst. Vår röst. Våra ord. Rätt sagda, med rätt stämma slår de an strängar i vårt innersta som skapar en sådan rörande klang. Musiken från vår begynnelse. Aïnurs musik. 

Det är en nyckel det här - att andas. 

I ett program som hette "Befria sinnet" så handlade det om Posttraumatisk stress. Män som varit i Mellanöstern och som kom hem till USA som främmande våldsamma bräckliga trasor. De fick genomgå ett andningsprogram för att bearbeta sina minnen. 

De fick "meditera för medkänsla". En viss typ av andning aktiverade det ställe i hjärnan (amygdala) där vår förmåga till empati sitter. 

De fick bland annat utöva en kraftfull andning som framkallade minnena och då lära sig - också genom andningen - att kunna kontrollera sitt undermedvetna. Det händer nämligen saker med en när man har posttraumatisk stress. 

Amygdala är också ett ställe som är till för att upptäcka hot. Man kan lätt förstå att efter att ha varit i traumatiska situationer så är det här stället triggat. Man behöver inte ha varit i krig för det. Man kan ha haft krig hemma. Det framkallar tre saker. 

1 - Beteendet - det vill säga fly, slåss eller frysa till is. 
2 - Det sätter igång det autonoma nervsystemet som får hjärtat att slå fortare, blodtrycket att stiga osv. Krigsberedskap. 
3 - Hormoner - cortisol och adrenalin går ut i vår kropp. 

Genom andningsövningarna som kallas ujjayi-andning så lugnar man ner det autonoma nervsystemet.

Det är väldigt viktigt att man övar på det här varje dag så hjärnan lär sig det. Vid mätningar på hjärnan har man sett att munkar som mediterar varje dag så går deras stresskurva ned vid samma tidpunkt som de normalt mediterar. De har lättare att lugna ner sig och längre till stress- och ångesttaket. Man har också sett en tydlig förbättring av immunsystemet hos de som mediterar och andas rätt. 

Vid en ångestattack gäller det att försöka andas lugnt fastän kroppen går på högvarv. Ned i magen och sakta ut. Man upplever ofta att man inte får någon luft när man börjar hyperventilera och det ökar ångesten och paniken. 

Allt hänger på hur vi andas. Det har större betydelse än vi tror. 

Se programmet om stamningens helvete. Se hur de andas. Det kan översättas på vilken situation som helst. 

Andas,