Leta i den här bloggen

tisdag 23 april 2013

Det är med valborgsbrasor...

...som med att bränna gräs. Ju fler inblandade - desto färre som tar ansvar. 

Ponera en gräsbränning. Inte gräsbrand för det är då det har börjat gå åt helvete, utan en gräsbränning. Kanske är det ett gäng grannar som tycker att "nu jävlar bränner vi bort det här torra helvetet i diket och på plätten mellan husen!". 
Är det två grannar så kan man nog gissa att de håller elden i styr med krattor. Eller EN håller elden i styr med sin kratta, den andra lutar sig mot sin kratta och låter mest käften glappa. 

Är det tre - fyra personer som slår eld på gräset, fel, EN slår eld på gräset - de andra tittar på som att "you're on your own now", då är det större chans att det slutar med brandkåren. Jag menar, det behövdes bara att det var jag, Fredrik och Anders som skulle elda lite gräs för att det skulle sprida sig som FAN och Anders stack in som en blixt och lämnade oss i sticket. Ju fler vid branden - desto färre räddar upp situationen. 


I alla fall så är det samma med majkasar, Valborgseldar eller vad di kallar't. En man som eldar - en man ansvarar för vind, gnistor, storlek på elden, intill-liggande eldfarligheter osv. 
Om en halv kommun samlar till en majbrasa som ligger bredvid boningshus, gräsängar, en dunge, nån lada osv - då tar INGEN tar ansvar. Man fjuttar på och driver sen runt medan elden härjar jävulen på egen hand. 

En gång såg jag hur det tog eld i gräset bredvid en enorm majbrasa. Det råkade vara fruktansvärt torr vass och ängsgräs i kanten av en sjö. Elden tog fart och gräs/vassbranden var ett faktum professional. 150 pers låtsades som att nån annan hade koll på elden. Till slut började två personer slå på elden utan framgång. En stund senare var det bra många som förtvivlat försökte få stopp på lågorna innan de nådde husen. 

Det är den där tendensen man ofta ser bland män som ska göra saker tillsammans att en gör och de andra tittar på. Går det fel, ja då kan de andra skrocka roat och komma med skitaktiga kommentarer, den ena kvickare än den andra. 

Den som jobbar svarar oftast inte eller också säger de bara sånt som "Gör det här själv då" eller "Håll käften!". 

Jag kom att tänka på det här idag när jag såg en rishög/kase alldeles bredvid en torr gräsåker och en skogsdunge. De som tänder på den jäveln kan hålla sig för skratt när det är så dags. 

Hoppas de blir många så ingen kan hållas ansvarig. Eller...